Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské demonstrace se stávají celoevropským problémem. Bude je řešit Brusel

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Napjatá situace v Polsku, kde už několik dní probíhají protivládní demonstrace, se ve středu dostane na program jednání Evropské komise (EK). Brusel má s Varšavou ještě nedořešený spor ohledně ústavního soudu.

V Polsku se před Vánocemi rychle šíří politická krize, kdy opozice tlačí na odvolání předsedy dolní komory parlamentu. Opoziční politici na maršálka Sejmu Marka Kuchcińského podávají trestní oznámení kvůli pátečnímu hlasování o rozpočtu, před nímž skupina poslanců zablokovala jednací sál a šéf Sejmu následně nechal hlasovat mimo něj.

S Evropskou komisí ale vede vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) spor už v zásadě od svého loňského jasného vítězství ve volbách a převzetí moci v zemi.

Mluvčí EK Mina Andreevová připomněla doporučení komise z 27. července, která se týkala právě stavu vlády práva v zemi, včetně situace kolem polského Ústavního soudu a zveřejňování jeho rozhodnutí.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy