reklama

Sňatek se konal v regionu Kef na severozápadu země. Přítomní byli i rodiče těhotné Tunisanky, kteří se snažili za každou cenu svatbě neúspěšně zabránit. V tuniském zákoně stojí, že v případě sexu dospělé osoby s dívkou mladší patnácti, která po styku otěhotní, může být od šestiletého trestu vězení upuštěno. Muž však musí s dívkou uzavřít sňatek.

Jeden z tuniských soudců uvedl britské CNN, že jeho kolega pouze sáhl u soudu k možnosti, kterou tuniský zákon dovoluje. Jedná se však podle něj o velmi zastaralý zákon. Soudce si přál zůstat v anonymitě, jelikož tuniští soudci nejsou oprávněni hovořit s médii.

Ve středu se sešly desítky lidí před tuniským parlamentem, kde vyjádřili s kontroverzní zákonem nesouhlas. Premiér země v pátek prohlásil, že chce zákon změnit. Rádiu Mosaique FM pak řekl, že zákon bude předložen parlamentu a bude se řešit celková změna spočívající v trestech v rámci násilí na ženách.

"Naše země se již nemůže odkazovat na zákony, které jsou staromódní a které neodrážejí ducha práv a svobod," uvedl Youssef Chahed. Tunisko se jako většina afrických zemí potýká s vysokou mírou násilí na ženách. Rok 2017 bude v Tunisku ve znamení projektu „Rok dítěte." Tuniská vláda chce vylepšit životní úroveň dětí. Především pak v oblasti vzdělávacího systému.