reklama

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov podlehl zraněním, která utrpěl při dnešním útoku v Ankaře během otevření výstavy fotografií. Podle očitých svědků se střelec mstil za situaci v severosyrském Halabu (Aleppu), kde se po boku vládních vojsk na bojích podílelo ruské letectvo. Policie jej nakonec také zastřelila.

O motivu krveprolití Putin nepochybuje. „Spáchaný zločin je nepochybně provokace, která má překazit normalizaci rusko-tureckých vztahů a překazit mírový proces v Sýrii, který aktivně prosazuje Rusko, Turecko, Írán a další země, které mají zájem na urovnání syrského konfliktu," řekl. Odvetou podle něj může být jedině zesílení boje proti terorismu. „Bandité to pocítí," prohlásil.

Ruský prezident hovořil na záběrech zpravodajské televize Rossija 24 přímo z porady prezidenta se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, šéfem ruské civilní rozvědky SVR Sergejem Naryškinem a šéfem tajné služby FSB Alexandrem Bastrykinem, jejíž uspořádání avizoval Kreml.

O atentátu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky hovořil se svým ruským protějškem. Oba prezidenti se podle mluvčího Kremlu domluvili, že Rusko vyšle do Turecka skupinu vyšetřovatelů, zároveň dojde k posílení bezpečnosti diplomatických zastoupení Ruska i Turecka.