reklama

Zármutek nad nejméně devíti oběťmi možného útoku vyjádřila také kancléřka Angela Merkelová. První reakce přicházejí také z ciziny. Podporu Němcům vyjádřil francouzský prezident François Hollande i předseda Evropské rady Donald Tusk. USA odsoudily možný teroristický útok.

"Je to zlý večer pro Berlín a naši zem, který mnou stejně jako řadou lidí velmi otřásl," uvedl prezident Gauck v první reakci. Zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým obětí a poděkoval zasahujícím záchranářům a policistům. Zármutek nad událostmi na vánočním trhu vyjádřila ústy svého mluvčího také kancléřka Angela Merkelová. Stejně reagoval i vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

První reakce přicházejí také ze zahraničí. Předseda Evropské rady Donald Tusk nabídl Berlínu pomoc celé Evropy. Incident, který se "zdá být teroristickým útokem", odsoudil v prohlášení Bílý dům.

"Francouzi sdílí smutek Němců tváří v tvář této tragédii, která se dotkla celé Evropy," uvedl francouzský prezident François Hollande. "Celá Francie stojí na straně Německa," napsal německy na twitteru francouzský premiér Bernard Cazeneuve. Ministr vnitra jeho vlád oznámil, že Paříž zpřísní po celé zemi bezpečnostní opatření na vánočních trzích.

"Nechci si zatím ještě brát do úst slovo útok, i když pro to hodně mluví," řekl de Maiziére německé veřejnoprávní televizi ARD.

Berlínská policie zatím potvrdila, že existuje podezření, že kamion byl odcizen na stavbě v Polsku. O možnosti, že byl nákladní vůz ukraden, mluvil již dříve majitel firmy, které kamion patří.