Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenechme se rozdělit nenávistí. Gauck promlouvá Němcům do duše

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Řím - Spolkový prezident Joachim Gauck vyzval dnes v souvislosti s pondělním útokem v Berlíně k zachování soudržnosti svobodné společnosti v Německu. Obavy z možného terorismu má Itálie, a proto zpřísnila bezpečnostní opatření.

"Nenávist pachatelů nepovede k naší nenávisti. Nerozdělí nás. Naše soudržnost nezeslábne. Bude silnější, když budeme napadeni," uvedl Gauck v prohlášení.

"Ale víme, že tento útok byl stejně jako ty předchozí namířen proti nám všem. Mířil do našeho středu, na náš způsob života," řekl dále prezident. "Jsme teď otřeseni, ale tyto skutky neotřesou naším přesvědčením. Stojíme na pevném základě a stojíme společně - v Německu, v Evropě a všude tam, kde lidé žijí a kde chtějí žít svobodně," dodal Gauck.

Itálie zpřísnila bezpečnostní opatření v zemi, především pak u sídel úřadů, ambasád, náboženských svatostánků, obchodních domů či vánočních tržišť. Informovala o tom agentura ANSA. Kamion, se kterým útočník vjel do davu na adventním trhu v Berlíně a který patřil polské společnosti, přijel podle médií do Německa z Itálie.

ANSA s odvoláním na dobře informované italské bezpečnostní zdroje dnes dříve uvedla, že souvislost mezi Itálií a zločinem v německé metropoli žádná není. Majitel dopravní firmy, které kamion patři, řekl polské stanici TVN24, že nákladního vozu se útočník zmocnil jen pár hodin před útokem.

Česku podle premiéra Bohuslava Sobotky žádné konkrétní nebezpečí nehrozí, stupeň ohrožení terorismem proto zůstává na prvním stupni, Praha nicméně ostrahu turisticky hojně navštěvovaných míst či MHD zpřísnila.

Témata:  Joachim Gauck Itálie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy