Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restart vztahů s Británií? Mayová opět promluvila o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Británie chce vytvořit s Evropskou unií zcela nový vztah. Nebude se prý snažit jen snažit zachovat některé části svého současného vztahu.

Uvedla to dnes britská premiérka Theresa Mayová při jednání s britskými zákonodárci o brexitu, tedy odchodu země z unie.

"Nejde o to kopírovat části vztahu, jde o to říct, co je náš nový vztah," řekla podle agentury Reuters bez dalšího upřesnění premiérka v diskusi s poslanci.Slíbila, že svůj přístup k brexitu brzy veřejně upřesní. Zvlášť se očekává její stanovisko k unijnímu jednotnému trhu, v němž Londýn chce zůstat. EU to ale podmiňuje zachováním i volného pohybu svých občanů do Británie, což Londýn odmítá.

Mayová dále nevyloučila, že její vláda či britské podniky budou potřebovat po uzavření dohody s EU nějaké přechodné období k zapracování podmínek nového vztahu. S touto myšlenkou, proti které se staví někteří představitelé vládních konzervativců, přišel minulý týden ministr financí Philip Hammond.

Premiérka oznámila, že začátkem nadcházejícího roku vystoupí s projevem, v němž více upřesní přístup vlády.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy