Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané pátrají v Indii po pohřešovaných vojácích z druhé světové války

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Vládní tým USA získal v Indii další lidské pozůstatky, které by mohly patřit americkým vojákům, kteří přišli o život při pádech letadel za druhé světové války. V hornaté části Indie hraničící s Čínou a Barmou jsou patrně těla až 400 Američanů.

Pozůstatky pocházejí z oblasti u hranici s Čínou. USA pohřešují mnoho vojáků z operací, při nichž Spojené státy dodávaly pomoc čínskému Kuomintangu pro boj proti Japonsku, uvedl server BBC.

V americké skupině, která nyní pracuje v Indii, jsou členové vládní agentury DPAA. Její členové nyní vystoupali do himálajských hor do výšky nad 3000 metrů, protože se domnívají, že jsou tam trosky zříceného amerického letadla. "Při rozhovoru s místními lidmi byly skupině předány pozůstatky a kosterní materiál, který jeden z místních našel poblíž vraku letadla," uvedl v prohlášení americký konzulární úřad v Kalkatě.

Když se americká skupina dostala blíže k vraku, našla další pozůstatky, které by mohly patřit mrtvým americkým vojákům. "Až získáme povolení indické vlády, budou tyto pozůstatky poslány do laboratoře DPAA k identifikaci," stojí v prohlášení konzulátu.

Potvrdí-li skupina odborníků z DPAA, že se nálezy shodují s historickými záznamy a zprávami, bude na místě zahájeno pátrání po dalších pozůstatcích.

Témata:  Indie USA II. světová válka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy