Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 80 let zemřel Stalinův vnuk Jevgenij Džugašvili

Josif Vissarionovič Stalin, byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jde o jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva.
Josif Vissarionovič Stalin, byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jde o jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Moskva - Ve věku 80 let dnes zemřel v Moskvě Jevgenij Džugašvili, vnuk sovětského diktátora Josifa Stalina. Proslul soudními spory, aby obhájil "čest" svého předka, za jehož krutovlády zemřely miliony lidí.

Jevgenij Džugašvili se narodil v roce 1936 jako potomek Stalinova nejstaršího syna Jakova Džugašviliho, který za druhé světové války zahynul v německém zajetí poté, co jej sovětský vůdce odmítl vyměnit za maršála Pauluse, zajatého ve Stalingradu.

Stalinův vnuk dosáhl v sovětské armádě hodnosti plukovníka a v sovětské vědě titulu profesora.

Letos v říjnu prohrál soudní spor, v němž zpochybňoval sovětskou vinu za masakr Poláků v Katyni v roce 1940. Obětí masového vraždění, které Stalin schválil, se stalo 22 tisíc zajatých Poláků.

Džugašviliho úmrtí potvrdili lékaři z moskevské první pomoci, ale bez dalších podrobností. Podle serveru Life se Džugašvilimu udělalo nevolno na ulici a kolemjdoucí mu zavolali záchranku. Zemřel však ještě před jejím příjezdem.

Témata:  Josif Stalin Rusko úmrtí

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy