Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký rekord: Clintonová dostala nejvíce hlasů ze všech poražených uchazečů

Donald Trump a Hollary Clintonová
Donald Trump a Hollary Clintonová
Foto: Twitter

Washington – Poražená demokratka Hillary Clintonová získala ve volbách o téměř 2,9 milionu více hlasů než nově zvolený americký prezident Donald Trump. Jde o pátý případ v amerických dějinách, kdy kandidát získal více hlasů od voličů, avšak prohrál ve sboru volitelů.

Clintonová tak u volebních uren dosáhla největší převahy ze všech poražených uchazečů o Bílý dům v dějinách. Uvedla to dnes agentura AP, která se odvolává na potvrzené volební výsledky z 50 amerických států a federálního distriktu s hlavním městem.

Poražená kandidátka získala 65,844.610 milionu hlasů (48 procent), zatímco její republikánský soupeř pouze 62,979.636 milionu hlasů (46 procent).

Už v minulosti se stalo, že uchazeč o Bilý dům získal více hlasů občanů ale méně volitelů. V tomto století jde ale kromě Clintonové pouze o případ demokrata Al Gorea, který prohrál u volitelů, přestože dostal o 540.000 více hlasů než prezident George Bush mladší.

Výrazný rozdíl v počtu obdržených hlasů vedl některé demokraty k úvahám o nedemokratičnosti voleb a k intenzivnímu lobbování mezi voliteli, aby nehlasovali pro Trumpa.

Konečná bilance volitelského hlasování vyzněla jasně pro Trumpa, který dostal 304 hlasů, zatímco jeho soupeřka Clintonová 227.Ke zvolení je zapotřebí nadpoloviční většina, tedy 270 z 538 hlasů.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.