Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnova Aleppa bude stát miliony. Město připomíná vybombardované Drážďany

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Obnova severosyrského Aleppa potrvá mnoho let a bude stát miliardy dolarů. Desítky tisíc domů nelze obývat, většina továren byla buď vykradena, nebo zničena a někdejší památky leží v troskách. Dokládají to nové satelitní snímky.

"Dnes se Halab podobá městům zasaženým ve 2. světové válce," řekl ředitel vládního úřadu pro muzea a archeologii Maamún Abdal Karím. Zkáza podobající se vybombardovaným Drážďanům se netýká ale celého města.

Ve vládních čtvrtích se udržel normální život. Děti chodily do škol, dospělí do práce, restaurace i kavárny byly nabité. Povstalci svými nepříliš silnými zbraněmi poškodili v této části jenom některé domy poblíž bojové linie.

Satelitní záběry zveřejněné OSN ukazují poškození 33.500 obytných domů, většinou mnohapatrových. Z mapy je patrné, že nejvíc poškozen je východ města. Podle nejmenovaného syrského odborníka na urbanistiku bylo v Halabu před válkou 550.000 obytných domů v celkové hodnotě 50 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). Nyní tento expert odhaduje hodnotu obytných budov na polovinu. Destrukce se týká ze 70 až 80 procent východních čtvrtí. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 35 až 45 miliard dolarů.

Starobylé centrum je velmi zasaženo. Tato kdysi hustě obydlená část města, zanesená v roce 1986 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, je domovem pevnosti z 13. století, Velké mešity z 12. století a starého tržiště. Ve Starém Městě bylo poškozeno 150 budov, zničena je více než polovina historického tržiště a část fasády Velké mešity. Její minaret byl zničen v roce 2012.

Témata:  Sýrie UNESCO

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy