Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme němečtí občané, byl to útok i na nás. Muslimové se bouří kvůli útoku v Berlíně

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín – V souvislosti s útokem v Berlíně se mluví o islámském teroru. I proto se obratem ozvala tamní muslimská komunita, která útok odsoudila. I my jsme němečtí občané, byl to útok i na nás, připomínají němečtí muslimové.

Pondělním útokem na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 mrtvých a 48 zraněných, je „zděšena" Ústřední rada muslimů v Německu (ZMD). V úterý to uvedl její předseda rady Aiman Mazyek. „ZMD se bude všemi prostředky, které má k dispozici, zasazovat o to, aby sémě zla, paniky, nenávisti a sváru mezi společenskými skupinami a náboženstvími nikdy nevyklíčilo," prohlásil Mazyek v Berlíně.

„Jsme dnes zde, abychom ukázali svou tvář proti terorismu," uvedl muslim Mohamed Asif Sadiq ve středu na vzpomínkové akci v Berlíně. Muslimové na místě rozdávali trička s nápisem „lásku pro všechny, nenávist pro nikoho". Tvrdili také, že nedovolí, aby se město po pondělním útoku na vánoční trh ještě více rozdělilo, píše server Independent.

„Muslimové, kteří zde žijí, bojují za mír, bojují za věrnost a milují svou zemi. Jsme tady jako občané Berlína a my jsme rádi, že tu žijeme," prohlásil zástupce muslimů Sadiq zúčastnil smuteční akce se skupinou muslimů. „Jsme součástí této společnosti, žijeme tady a chceme žít v míru, chceme žít v harmonii a věříme, že tato společnost je dostatečně otevřená a podporuje stejné hodnoty jako my," řekl.

Sadiq, který pochází z Pakistánu, však také připustil, že lidé se začali na cizince v Německu v posledních letech dívat jinak, zároveň si je prý jistý, že Berlín se znovu povznese nad rostoucí antimigrační nálady.

Zeynep Cetinkayaová, Němka tureckého původu, popsala, jak v panice obvolávala své přátele a rodinu, když se objevily zprávy o útoku a o tom, že některé oběti ještě nebyly identifikovány. „Jen jeden den poté, co se to stalo, se lidé neskrývají doma, jsou tady na stejném místě, aby ukázali svou sílu," řekla.

Jedna z jejich kamarádek jménem Sami Atrisová dodala: „Jsme muslimové, ale jsme také němečtí občané, a to byl útok na nás Němce. Jsme zde, abychom ukázali, že nás nikdo nerozdělí a že tu budeme stát společně v lásce a míru.“

Témata:  muslimové Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy