Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátník z Berlína je mrtev. Zastřelila ho italská policie

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Milán - Čtyřiadvacetiletý Tunisan Anis Amri je mrtvý. Policie muže podezřelého z teroristického útoku zastřelila v italském Milánu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Informace médií na tiskové konferenci v Římě potvrdil italský ministr vnitra Marco Minniti.

Muž zastřelený dnes ve městě poblíž severoitalského Milána je "bez jakýchkoli pochyb" Tunisan Anis Amri podezřelý z pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 obětí.

Pachatel berlínského útoku byl podle Reuters zabit při přestřelce s italskou policií. Čtyřiadvacetiletého Amriho zastavila po třetí hodině ráno ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole hlídka složená ze dvou policistů během rutinní kontroly.

EN DIRECT - Attentat de Berlin: l'homme abattu à Milan est bien Anis Amri https://t.co/PyIZahoAGW pic.twitter.com/AsyLaH8mYO

— BFMTV (@BFMTV) 23. prosince 2016

 

Anis Amri nejpve postřelil jednoho policistu do ramene, pak byl zastřelen. Server Express s odvoláním na italské úřady uvádí, že Amri byl zastaven během rutinní hlídky a okamžitě začal střílet na policisty, kteří palbu opětovali.

Předtím, než zemřel, podle policie Tunisan křičel: "Alláhu Akbar!"

Policista, který jej zastřelil, je podle médií devětadvacetiletý Luca Scavá, který je u policie nováčkem. Zraněný stráže Cristian Movio není v ohrožení života. Ministr vnitra Minniti oběma policistům poděkoval osobně po telefonu a zraněnému popřál brzké uzdravení.

Podle šéfa italského protiteroristického útvaru Alberta Nobiliho se do města Sesto San Giovanni Amri dostal z Francie. V jeho batohu se údajně našla jízdenka na vlak. Do Turína dorazil nejspíš z Chambéry v jihovýchodní Francii. Pak nasedl na vlak do Milána, kam přijel kolem 1:00. Z hlavního milánského nádraží vyrazil do Sesto San Giovanni.

Policisté nyní prověřují, jestli měl Amri v okolí Milána kontakty na islamisty. Deník Bild s odvoláním na italská média napsal, že zbraň, která se našla u jeho těla, odpovídá té, s níž byl v Berlíně zastřelen polský řidič kamionu. Žádné osobní dokumenty se u těla Tunisana údajně nenašly.

Témata:  Itálie teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Anis Amri

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy