Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Clintonovou už nikdo nestojí? Průzkum ukázal zajímavé věci

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Twitter

Washington – Většina amerických demokratů a nezávislých voličů si přeje, aby se už Hillary Clintonové v příštích prezidentských volbách neucházela o post amerického prezidenta. Uvádí to server Politico s odvoláním na průzkum USA Today a Suffolk University, který byl zveřejněn ve středu.

Většina demokratických a nezávislých voličů dala jasně najevo, že nepředpokládá, že Hillary Clintonová bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2020. Dvě třetiny z nich by si přály, aby za demokraty kandidoval „někdo úplně nový“.

Šedesát dva procent demokratů a nezávislých uvedlo, že by dvojnásobná neúspěšná kandidátka Clintonová už o Bílý dům usilovat neměla, a to pouze 23 procent uvedlo, že by bylo nadšeno, kdyby opět kandidovala.

Z průzkumu také vykrystalizovala jména dvou lidí, které by voliči nejraději viděli jako prezidentské kandidáty – jde o jedny z nejvýznamnějších demokratických politiků - vermontského senátora Bernieho Sanderse a současného viceprezidenta Joea Bidena, které podpořilo 44, respektive 43 procent dotazovaných.

Kandidatura ani jednoho z nich však není příliš pravděpodobná. Sanders (75) se sice letos o kandidaturu ucházel, v příštím období už to tak ale zřejmě nebude. Nicméně se nechal slyšet, že chce za dva roky obhajovat post senátora. O rok mladší Biden opakovaně před novináři žertoval, že by kandidovat mohl, nakonec ale přiznal, že plán ještě nemá, ale že se chce v rámci demokratické strany i nadále angažovat.

Většina demokratů a nezávislých by si však přála jako kandidáta někoho naprosto nového. Zatímco 35 procent jmenovalo senátorku Massachusetts Elizabeth Warrenovou, 10 procent bylo pro bývalého guvernéra Massachusetts Devala Patricka. Zároveň si ale 66 procent přálo, aby kandidoval „někdo úplně nový".

Asi 59 procent dotazovaných voličů věří, že Trump „bude významně demontovat" dědictví prezidenta Baracka Obamy. Pravděpodobné voliči jsou z velké části rozděleni otázkou, zda je to dobré nebo špatné - 45 procent uvedlo, že je to dobré, a 43 procent uvedlo, že je to špatné.

Trump už za necelý měsíc složí přísahu a stane se tak 45. prezidentem USA, pravděpodobní voliči si však stále nejsou jisti ohledně jeho nástupu do Bílého domu. Zatímco 41 procent ho schvaluje, 40 procent nesouhlasí.

Čtvrtina pravděpodobných voličů si myslí, že se Trump ukáže jako neúspěšný prezident, 12 procent si myslí, že bude skvělý, 18 procent dobrý, 15 procent přiměřený a 30 procent váhá. A zatímco 16 procent lidí uvedlo, že jsou nadšeni Trumpovým prezidentství, 38 procent prohlašuje, že je tím znepokojeno, stejný počet ale tvrdí, že nového prezidenta vidí nadějně.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy