Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčané se do Česka už nevrátí, dnes vypršela lhůta pro navrácení

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Dneškem vypršela lhůta pro navrácení skupina Iráčanů, která na jaře odešla z České republiky do Německa. V praxi to znamená, že se tito migranti do České republiky již nevrátí.

Do České republiky se skupina 25 iráckých křesťanů dostala v rámci zvláštního programu Nadačního fondu Generace 21. Do Německa migranti odešli na začátku dubna. Pět z nich má ve spolkové republice rodinu, a tak směli zůstat. Zbylých 20 Iráčanů se z rozhodnutí německých úřadů mělo vrátit do Česka, které bylo za jejich azylové řízení zodpovědné.

V červenci však sedmnáct z nich dostalo církevní azyl od Evangelické jednoty bratrské v saské obci Herrnhut. Tři zbývající se německé úřady pokusily vyhostit, ale nenašly je.

To, že se církevní azyl běžně používá i z taktických důvodů, aby během něj uplynula šestiměsíční lhůta, potvrdila už dříve ČTK mluvčí Spolkového úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). „To je výhoda církevního azylu, že se do něj jde, aby lhůta uběhla," uvedla mluvčí úřadu Edith Avramová. „Nikdo nepůjde a nebude se silou snažit tahat lidi z církevního azylu," poznamenala tehdy. Dnešním dnem uplynula šestiměsíční lhůta, po níž je podle dublinských dohod automaticky za azylové řízení zodpovědné Německo. Iráčané už se tak do Česka nevrátí. Lhůta běžela podle německých úřadů od okamžiku, kdy spolková republika požádala Česko, aby Iráčany vzalo zpět. V Německu se Iráčané nejspíš budou ucházet o azyl.

Odjezd skupiny křesťanů z Irbílu měl vážné dopady na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo přijet 153. Program na přesídlování křesťanských uprchlíků fondu Generace 21 byl totiž nejprve pozastaven a později vláda rozhodla, že nebude pokračovat. 

Témata:  uprchlíci Německo Česká republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy