Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od půlnoci by mělo na Donbasu začít platit nové příměří

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Kyjev/Doněck - Proruští separatisté z oblasti Donbasu na východě Ukrajiny dnes oznámili, že přijímají nové příměří, které má platit od noci z dneška na sobotu.

Neomezený klid zbraní začne platit od půlnoci," uvedl hlavní vyjednávač doněckých rebelů a předseda jejich sněmu Denis Pušilin. Skepticky však připomněl, že i loni bylo pro vánoční a novoroční svátky domluveno příměří, ale dlouho nevydrželo, podle něj vinou Ukrajinců.

Nové příměří navrhla ve středu v Minsku mezinárodní kontaktní skupina, která se skládá ze zástupců Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle šéfa skupiny Martina Sajdika má být příměří "všeobecné, pevné a trvalé". Kyjev je ale skeptický.

"Za posledních 24 hodin byli v bojích zabiti dva vojáci, tři utrpěli zranění," uvedl dnes armádní mluvčí Andrij Lysenko. Pokud jde o situaci v nejkritičtějším místě fronty, ve Svitlodarském oblouku, severozápadně od Debalceve a jižně od Doněcku, separatisté tam podle něj od 18. prosince zabili osm vojáků a jednoho zajali.

Témata:  Donbass v Doněcku Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy