Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František se pře s maltézskými rytíři, zřejmě kvůli kondomům pro rozvojové země

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím - Vedení Řádu maltézských rytířů odvolalo svého velkokancléře Albrechta von Boeselagera zřejmě kvůli rozdávání prezervativů v rozvojových zemích. Do neobvyklého sporu se vložil i papež František. O kauze informuje agentura AP.

Němec von Boeselager v řádu zastával od roku 2014 funkci velkokancléře, která odpovídá zhruba ministru zahraničí a vnitra. Odvolán byl začátkem prosince. Papež tento týden jmenoval komisi, aby odvolání vyšetřila.

"Odvolání velkokancléře je vnitřní záležitostí Suverénního řádu maltézských rytířů, a tudíž spadá výhradně do kompetence řádu," komentovali papežův krok maltézští rytíři. Ti sice přísahají věrnost papeži, ale řád má svou autonomii.

Podle listu Il Messaggero stála za odvoláním nespokojenost vedení řádu s tím, že von Boeselager přivíral oči nad rozdáváním prezervativů v rozvojových zemích. Podle AP šlo konkrétně o program v Barmě, kde pracovníci řádu pomáhali prostitutkám, aby se nenakazily virem HIV.

Katolická církev nedovoluje používání antikoncepce, včetně prezervativů, a za nejlepší prostředek proti šíření AIDS označuje zdrženlivost či monogamii. Papež František ale zaujímá k antikoncepci smířlivější postoj.

Řád maltézských rytířů, který jako křesťanský řád uznal papež Paschalis II. v roce 1113, se věnuje především charitě a humanitárním aktivitám. Nyní má dvě malá exteritoriální území - sídlo v Římě a pevnost St. Angelo na Maltě.

Témata:  Papež František kondomy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy