Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánoční projev Mayové: Británii vyzvala k jednotě a budování nové budoucnosti

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Britská premiérka Theresa Mayová ve svém prvním vánočním projevu uvedla, že po brexitu musí být Spojené království jednotné a využít této příležitosti k vybudování nové budoucnosti. Londýnu opět přidělává vrásky na čele proevropské Skotsko.

V březnovém celostátním referendu vyhráli přívrženci odchodu z EU poměrem 52 ku 48 procentům hlasů. Avšak ve Skotsku, které má regionální parlament a vládu, hlasovala jasná většina voličů, 62 procent, pro setrvání v EU.

"Při odchodu z Evropské unie musíme využít historickou příležitost k jednotě a k vybudování nové a odvážné budoucí role naší země ve světě," prohlásila dnes Mayová v televizním vystoupení.

Ve vánočním poselství Mayová děkovala také armádě:

Šéf protievropské a protiimigrační strany UKIP Paul Nuttall ve svém vánočním poselství vyzval k tomu, aby se v roce 2017 proces odchodu Británie z unie urychlil. Předseda hlavní opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn se v projevu nevěnoval brexitu, ale bezdomovcům.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy