reklama

Merkelová v Turecku

Gültasli připomíná, že návštěva Turecka, kterou Merkelová podnikne tento víkend, bude za posledních půl roku v pořadí už její třetí. „Nikdo vůči jejím častým návštěvám neprotestuje. Naopak, mnozí v Turecku se domnívají, že neměla čekat, až uprchlická krize zasáhne Evropu. Tak jí pojďme připomenout problémy, které velmi ochotně odsunula stranou," uvádí Gültasli.

„Její návštěva se odehraje týden po tom, co mě vyhodili z novin Zaman, kde jsem pracoval 22 let, poté, co byly ilegálně obsazeny vládou AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje, jejím předsedou je současný prezident Recep Tayyip Erdogan)."

„Zaman, největší turecké noviny, které v současnosti jsou v oběhu, je nyní téměř zcela pod kontrolou Recepa Tayyipa Erdogana. O předsedovi hlavní opoziční strany se na titulní stránce kteréhokoliv z 35 tureckých deníků dočtete stále výjimečněji. Televizní stanice, které trvaly na vysílání programů proti Erdoganovi, byly z televizní sítě a digitální platformy vyhozeny," varuje

Persekuce novinářů

„Turecko má jeden z nejvyšších počtů uvězněných novinářů na světě a Erdogan veřejně vyhrožuje novinářům a novinám," dodává. Dále uvádí, že například minulý týden vláda AKP zasedla k jednání o zákoně, který by umožňoval trestní stíhání „mnoha zástupců pro-kurdské HDP (Lidově demokratická strana), nejsilnější opozice, která stojí proti Erdoganově snu všemocného prezidentství."

Gültasli také připomíná, že k soudu za „údajnou urážku Erdogana" již šlo téměř 2 000 lidí, což, jak připomíná, vychází na přibližně tři lidi za každý den, kdy je Erdogan prezidentem. „Evidentně je tak snadné ho urazit, že neváhá sáhnout i za své hranice a postavit před soud německého občana – se svolením Merkelové."


Tvrdě se přitom podle Gutlasliho staví také k otázce Kurdů. „Když 1 128 akademiků podepsalo petici, která žádala mírové řešení konfliktu s Kurdy, Erdogan je obvinil z toho, že jsou zrádci. Téměř 50 jich přišlo o práci a čtyři z nich byli uvězněni," podotýká.

Neshody v EU

Gutlasi pak podotýká, že zpráva Evropského parlamentu o Turecku jeho vládu desetkrát „odsuzuje" a šestkrát „neschvaluje" její politiku. „Podle samotných europoslanců jde o nejvíce tvrdou zprávu od chvíle, kdy se Turecko v roce 1999 stalo kandidátem pro vstup do EU. Parlament správně situaci diagnostikuje: soudy ztratily svou nezávislost a rozdělení moci již nefunguje."

O to zvláštnější je proto názor Evropské komise a Rady Evropy, která je podle něj příliš ovlivněná Merkelovou a „tvrdí, že je Turecko na správné cestě k členství."

„To není nic překvapivého. Erdogan si velmi úspěšně zajistil mlčení evropských lídrů – hlavně a především Merkelové – navzdory jeho neustálým a šokujícím útokům na tureckou demokracii."

„Ten obchod je jednoduchý: Erdogan udrží uprchlíky mimo Evropu a EU zůstane zticha ohledně toho, co dělá doma. To, že rozhodnutí odložit zprávu Komise za rok 2015 až na datum po tureckých národních volbách v listopadu přišlo na naléhání Merkelové, je veřejným tajemstvím," upozorňuje Gültasli.

„Merkelová otevřeně zvolila mlčení místo činů. Jejím cílem zjevně je ukonejšit Erdogana a zajistit si jeho spolupráci – bez ohledu na to, že je turecká demokracie vražděna za denního světla," dodává.