Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela protestuje proti spolupráci NATO s Kolumbií

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Kolumbie uvažuje o podpisu dohody o vojenské spolupráci s NATO. Sousední Venezuela s tím ovšem zásadně nesouhlasí. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos prý sbližováním se Severoatlantickou aliancí porušuje dohody v rámci latinskoamerických organizací.

Santos minulý pátek ohlásil, že NATO souhlasilo s dohodou o vojenské spolupráci, která má pomoci konsolidovat situaci v Kolumbii po uzavření příměří s povstalci FARC.

"Venezuela vyjadřuje hluboké znepokojení a nesouhlas ohledně oznámení prezidenta Kolumbie Juana Manuela Santose o zahájení diskusí k upřesnění dohody o vojenské spolupráci mezi Kolumbií a Severoatlantickou aliancí (NATO)," stojí v prohlášení Caracasu citovaném serverem Infobae.

Caracas uvedl, že vyjednávaní Bogoty s NATO porušuje dohody, které Kolumbie podepsala v rámci Unie jihoamerických národů (UNASUR) a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC).

Podle venezuelské socialistické vlády prezidenta Nicoláse Madura představuje partnerství Kolumbie s NATO také porušení ústní úmluvy, kterou údajně v roce 2010 uzavřel prezident Santos s Hugem Chávezem.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Kolumbie Venezuela

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy