reklama

„Turecko je značně znepokojeno náznaky, že by Spojené státy a Rusko mohly najít shodu ohledně uzavření turecko-syrských hranic, což by mělo zásadní strategické a geopolitické důsledky," uvádí server.

Jak podotýká, vztahy mezi Moskvou a Ankarou se vyostřily poté, co Rusko v září minulého roku vstoupilo do Sýrie. Incident, kdy Turecko sestřelilo ruský letoun, byl podle serveru záminkou. Rusko tak omezilo možnosti Turecka a poškodilo jeho zájmy v Sýrii.

Vztahy Ruska a USA v Sýrii pak mají podle serveru na Turecko významný vliv. „Jelikož má Turecko nejdelší hranici se Sýrií – 911 km, přirozeně je tím ovlivňováno více než jiné státy v regionu, ať už jsou vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy konfrontační či kooperační."

Sýrie se podle serveru stala místem, kde Rusko a Spojené státy spolupracují. Rusko podle něj nenahlíží na odmítání většího vojenského nasazení Spojených států jako na slabost, ale jako na strategické rozhodnutí.

Server připomíná, že 18. dubna ruský prezident Vladimír Putin vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu k uzavření tureckých hranic se Sýrií. Podle Putina by se tak zamezilo proudění zbraní a lidí k extremistům.

Ačkoliv turecký premiér Ahmet Davutoglu zareagoval slovy, že „o tureckých hranicích rozhoduje pouze Turecko," jeho vyjádření podle serveru nebude mít příliš velkou váhu, protože „západní spojenci Turecka – především Spojené státy – se domnívají, že trasa z Turecka k Islámskému státu (IS) zůstává funkční."

„To je důvod, proč Spojené státy mlčky daly souhlas k postupu kurdských Lidových obranných jednotek, které operují pod praporem Syrských demokratických jednotek, k obsazení města Manbidž, které je na půlce cesty mezi tureckou hranicí a pevností IS Rakkou," dodává server.