Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonéský muslim se dostal do hledáčku médií. Jmenuje se Veselé Vánoce

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Jakarta - Jako hollywoodský vánoční příběh o možné toleranci dvou světových náboženství zní případ 54letého muže, který zveřejnil své kuriózní jméno. Ačkoliv sám vyznáním muslim, jmenuje se Slamet Hari Natal, což indonéštině znamená „Veselé Vánoce", uvádí International Business Times.

Slamet Hari Natal řekl indonéským novinám Kompas, že jméno obdržel na základě doporučení porodní asistentky, kteří pomáhala při jeho porodu. Sama křesťanka, navrhla pojmenovat jej po tradičním indonéské pozdravu Selamat Hari Natal - „Veselé Vánoce". Jeho rodiče, navzdory tomu, že jsou muslimové, toto jméno přijali, pouze s menší změnou.

„Mělo to být Selamat Hari Natal, ale proto, že jsme Javánci, stalo se z toho Slamet," řekl muž. "Říkali, že nechtěli přemýšlet o jménu, a že už jej měli, tak přijali návrh," řekl muž. Slamet v indonéštině znamená „bezpečný". Jméno mu nikdy prý nezpůsobilo žádné potíže, ačkoliv žije ve východní Javě, kde převažují muslimové. „Nikdy. Praktikujeme zde toleranci," řekl slavnostně pojmenovaný muž.

Jako celek, Indonésie je domovem největší populace muslimů na světě. Téměř 90 procent z 250 milionů obyvatel náleží k tomuto náboženství. Křesťanství je další nejoblíbenější náboženství. I přes takto vysoký počet je země od svého počátku sekulární. Separaci mezi církví a státem byla zakladateli preferována před islámským právem šáría z důvodu ochrany náboženských minorit.

V poslední době je však tato náboženská tolerance podrobena testování. Křesťanský guvernér Jakarty je obviněn z urážky Koránu a nyní čeká na soud, na popud protestů stovky tisíc muslimských zastánců tvrdé linie, volajících po jeho zatčení. Rozhodnutí stíhat etnicky čínského politika bylo velmi kritizováno organizací Amnesty International, podle které právní předpisy o rouhání v zemi „cílí na lidi, kteří zastávají menšinová vyznání a názory." Jiným kontroverzním krokem indonéských konzervativních muslimů je snaha o zakázat a trestat mimomanželský sex.

Témata:  Indonésie Vánoce muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy