Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko požaduje přítomnost USA při mírových rozhovorech o Sýrii

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko by přivítalo, kdyby se syrských rozhovorů o míru v kazašské Astaně účastnily i Spojené státy. Uvedl to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Naopak do jednání by neměly být zahrnuty syrské kurdské milice YPG, které Ankara označuje za spojence Strany kurdských pracujících (PKK), která je řazená k teroristickým organizacím. Spojené státy ale YPG v boji proti Islámskému státu podporují.

"Od začátku Rusku říkáme, že teroristické organizace jako YPG by v Astaně neměly být," řekl dnes Çavuşoglu novinářům. Jestliže ale milice složí zbraně a začnou podporovat územní celistvost Sýrie, mohou být zahrnuty do "rámce komplexního řešení", dodal bez bližších podrobností.

V Sýrii platí od dnešní půlnoci místního času (čtvrtku 23:00 SEČ) příměří, v zemi bylo nicméně zaznamenáno několik leteckých úderů. Ty byly ale údajně namířeny proti radikálům z Islámského státu a podobných skupin, na které se klid zbraní nevztahuje.

Témata:  Sýrie Turecko USA Syrská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy