Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci vyhrožují vypovězením příměří

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Někteří syrští povstalci údajně zvažují vypovězení příměří v zemi, které platí od pátku. Tvrdí, že vláda v Damašku a její spojenci klid zbraní porušují.

Damašek v posledních hodinách pokračuje v útocích na ty povstalecké organizace, které považuje za teroristické a na něž se prý dohoda o příměří nevztahuje. Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně přijala rezoluci podporující úsilí Ruska a Turecka ukončit konflikt v Sýrii a odstartovat mírová jednání.

"Pokračující porušování (příměří) ze strany režimu a jeho bombardování a pokusy útočit na oblasti pod kontrolou revolučních frakcí učiní dohodu (o příměří) neplatnou," stojí v prohlášení několika zatím neupřesněných povstaleckých skupin.

Dokument tvrdí, že se vládní síly a jejich spojenci, včetně radikálního libanonského šíitského hnutí Hizballáh, se snaží o postup především severozápadně od metropole Damašku. Nálety podle aktivistů zasáhly zejména povstalci držené vesnice a města ve strategicky důležitém údolí Barada. Z porušování příměří jsou ale obviňováni i povstalci. Jak uvedlo v pátek ruské ministerstvo obrany, rebelové za 24 hodin porušili klid zbraní dvanáctkrát. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) dnes nicméně oznámili, že příměří je stále z velké části dodržováno. SOHR dění v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů.

Rebelové v prohlášení uvedli, že to vypadá, jakoby syrská vláda a opozice podepsaly dvě různé verze dohody o příměří. V jedné prý chybí řada zásadních, ale neupřesněných bodů, o nichž nelze vyjednávat.

Podle Damašku a Moskvy nejsou součástí dohody radikálové z organizací označovaných za teroristické, což je například Islámský stát a Fronta dobytí Sýrie (dříve zvaná Fronta An-Nusra). Několik povstaleckých předáků ale tvrdí, že dohoda se vztahuje i na Frontu dobytí Sýrie.

Režim syrského prezidenta Bašára Asada dostává v boji s rebely pomoc od Ruska a Íránu. Různé protivládní povstalecké organizace zase podporovaly či stále podporují západní státy jako USA, ale i Turecko a monarchie Perského zálivu.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy