Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo útočil v Istanbulu? Kolik bylo střelců? Útok v Turecku má řadu nezodpovězených otázek

teroristický útok v Reina Night Club, Turecko (1.1.2017)
teroristický útok v Reina Night Club, Turecko (1.1.2017)
Foto: Reprofoto

Istanbul - V istanbulské diskotéce Reina se v noci na dnešek podle istanbulského guvernéra střílelo z útočné pušky. K masakru, při kterém podle dosavadních zpráv přišlo o život nejméně 35 lidí a dalších 40 utrpělo zranění, se dosud nikdo nepřihlásil.

Ani počet útočníků není jasný: některá turecká média informují o jediném střelci v převleku za Santa Klause, jiná - s odvoláním na očité svědky - tvrdí, že stříleli dva muži mluvící údajně arabsky.

Guvernér istanbulské provincie Vasip Şahin hovořil o jediném střelci, který nejprve zastřelil policistu a dalšího člověka před vchodem do módní diskotéky a poté náhodně pálil po lidech uvnitř. "Divoce a nemilosrdně střílel na nevinné, kteří prostě přišli slavit Nový rok a pobavit se," řekl guvernér novinářům.

"Než jsem mohla pochopit, co se děje, zhroutil se na mě manžel. Musela jsem odstrčit několik těl, abych se mohla dostat ven. Bylo to děsivé," vylíčila agentuře AP jedna z návštěvnic klubu. Její muž nakonec vyvázl bez vážnějšího zranění, i když jej zasáhly tři kulky.

K útoku podle stanice BBC došlo okolo 01:30 místního času, tedy asi půlhodinu před středoevropskou půlnocí. Diskotéka Reina, jedna z nejvyhlášenějších v největším tureckém městě, je populární nejen mezi Turky, ale i mezi cizinci. Ti se podle televize NTV ocitli i mezi raněnými, stanice se však nezmínila o tom, ze kterých zemí pocházeli. V okamžiku útoku bylo uvnitř na 700 lidí a někteří před střelbou prchali skokem do chladných vod Bosporu.

Témata:  teroristický útok v Reina Night Club v Turecku Turecko střelba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy