Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová nás pomocí uprchlíků zachránila, tvrdí prezidentský kandidát

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Francouzský socialistický prezidentský kandidát Emmanuel Macron se zastal německé kancléřky Angely Merkelové a její migrační politiky otevřených dveří. Podle něj tato politika zachránila „naši důstojnost“. Uvedl to v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung.

Socialistický francouzský politik se domnívá, že migrační politika Merkelové byla správná. I přes teroristický útok v Berlíně, ke kterému se přihlásil Islámský stát a který spáchal tuniský migrant Anis Amri, potenciální prezident Francie uvedl, že tento německý přístup podporuje.

Vyjádřil také obdiv k Německu, když řekl, že „kancléřka Merkelova a celá německá společnost je na stejné úrovni jako francouzské hodnoty". „Zachránili naši společnou důstojnost přijetím, vstřícností a vzděláváním zdeptaných uprchlíků," tvrdí.

Bývalý ministr hospodářství, který v polovině prosince oznámil svou prezidentskou kandidaturu, dodal, že jde o „nechutné zjednodušování", když je Merkelová obviňována z toho, že kapitulovala a nechala celou Evropu zaplavit milionem přistěhovalců ze Středního východu a Afriky.

V odpovědi na otázku týkající se zajištění kontinent proti terorismu, Macron vyzval k větší integraci Evropské unie (EU) i k rozšiřování Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž. Řekl, že národy EU „také musí překonat národní neochotu a vytvořit společný zpravodajský systém."

Macron je považován za „třetího muže“ francouzských prezidentských voleb - za republikánem Françoisem Fillonem a šéfkou Národní fronty Marine Le Penovou. Analytici v tuto chvíli dohadují, že socialistický kandidát do druhého kola prezidentské volby nepostoupí.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy