Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MZV varuje před cestami do Indie. Počet znásilnění stoupá

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Zatímco v Evropě byly silvestrovské oslavy ve srovnání s těmi minulými poklidné, policie v Indii musí řešit několik případů znásilnění. MZV ČR už vydalo varování před cestami do Indie.

Indická policie zadržela nejméně šest mužů, kteří jsou podezřelí z toho, že se podíleli na sexuálních i jiných útocích na ženy při silvestrovských oslavách ve městě Bengalúru na jihu země. Zatýkání přišlo poté, co se na internetu objevilo několik videozáznamů, na nichž bylo vidět skupiny mužů, kteří ženy sexuálně obtěžovali.

Šéfka indické komise pro práva žen v úterý vyzvala ministra vnitra státu Karnátaka k rezignaci kvůli jeho prohlášením, že případy jako hromadné sexuální útoky "se stávají" a jsou chybou mladých žen, které se chovají a oblékají "jako lidé ze Západu". Ministr později řekl, že jeho slova byla špatně interpretována a že vždy "zdůrazňoval ochranu žen a dětí".

Rozhořčení veřejnosti nad silvestrovskými útoky na ženy dále vzrostlo dnes, když list The Times of India zveřejnil videozáznam, na němž je vidět dva muže na motorce, kteří se snaží k sobě strhnout kolemjdoucí ženu. To se jim nepodaří, ženu tedy shodí na zem a ujedou.

Další žena britskému deníku The Guardian popsala, jak se na přeplněné ulici v Bengalúru snažila v noci zastavit taxi. "Zničehonic se ke mně přiblížili dva muži a jeden z nich mne začal osahávat. Začala jsem ho mlátit a kopat a on nakonec utekl," vypověděla.

Jedna z indických olympioniček, závodnice v hodu diskem, televizi BBC popsala, jak pomohla dvěma dívkám, které sexuálně obtěžovali tři mladíci. "Pronásledovala jsem je, jednoho jsem chytila a pomohla jsem dívkám podat stížnost na policii," uvedla.

MZV ČR doporučuje zvýšenou obezřetnost při cestách do Indie, neboť dle některých zdrojů by v nejbližší době mohlo dojít k útoku proti západním a turistickým cílům, zvláště v jihozápadní části Indie. Zejména není vhodné navštěvovat rušná tržiště, velké slavnosti a přelidněná nákupní centra. Dbát vysoké obezřetnosti je třeba v populárních turistických destinacích, jakými jsou hotelové areály, pláže a nákupní centra. V případě nouze je možné se obrátit na Velvyslanectví ČR v Dillí: +91 9910999460.

Témata:  Indie znásilnění Silvestr

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy