Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo bez paliva Solar Impulse 2 dorazilo do Kalifornie +VIDEO

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

San Francisco - Solar Impulse 2 úspěšně doletěl do Kalifornie. Přistání bylo ale odloženo kvůli silnému větru a tým projektu očekává, že unikátní stroj dosedne do půlnoci místního času (do 9:00 SELČ).

Stroj na cestě kolem světa po dosednutí na pevnou zem dokončí tři dny trvající devátou etapu zahájenou na Havaji.

Švýcarský pilot Bertrand Piccard dolétl po absolvování přibližně 4000 kilometrů do oblasti města San Francisco, kde několikrát přeletěl nad proslulým mostem Golden Gate. V rozhovoru s BBC přímo z paluby stroje si posteskl, že etapa netrvala o něco déle než tři dny a noci, a obdivoval krásu výhledů na sanfranciský záliv.

Zdroj: YouTube

Piccard a jeho krajan André Borschberg zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap. Při té poslední, během letu z Japonska na Havaj, se po přehřátí zničily baterie. Právě tato pět dní a nocí trvající téměř 9000 kilometrů dlouhá etapa se zapsala mezi rekordy jako nejdelší nepřetržitý sólový přelet.

Cílem projektu je propagace solární energie. Letoun Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy