Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední část letu Solar Impulse 2 se odložila, pilot onemocněl

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Káhira - Solar Impulse 2 měl v sobotu odstartovat z Káhiry a zamířit do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kde stroj na solární pohon loni v březnu svou cestu kolem světa zahájil. Poslední etapa cesty kolem světa ale musela být odložena.

Start švýcarského letounu byl odložen kvůli onemocnění pilota. "Jsem nemocný. Mám problémy se žaludkem. Rozhodl jsem se start odložit. V tomto stavu nemohu letět 48 hodin v kuse," napsal Bertrand Piccard na svém twitterovém účtu.

Zdroj: YouTube

Švýcarský stroj Solar Impulse 2 přistál po letu ze španělské Sevilly ve středu v Káhiře, a ukončil tak 16. etapu své cesty kolem světa. Pilotoval ho Švýcar André Borschberg, který se na projektu jako pilot po celou dobu podílí s dalším Švýcarem Piccardem.

Cílem projektu je propagace solární energie, která je jediným zdrojem pohonu letounu. Na povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy