Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo na sluneční pohon Solar Impulse 2 poletí ze Španělska do Káhiry

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Sevilla (Španělsko) - Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 se v pondělí za úsvitu vydá ze španělské Sevilly na let do Káhiry.

Letový tým to oznámil na svém webu. Zatímco pro letoun bude přelet do egyptské metropole předposlední etapou obletu planety, pilot André Borschberg usedne za knipl v rámci nynějšího projektu naposledy; poslední úsek do Abú Zabí absolvuje jeho kolega Bertrand Piccard.

Pondělní start je podle webu projektu naplánován na 06:30 SELČ, na twitteru nicméně letový tým uvádí 06:00 SELČ. Let by měl trvat necelých 51 hodin.

Letadlo poháněné výhradně sluneční energií je v závěru obletu Země, na který se vydalo loni v březnu z Abú Zabí. Zde také cesta skončí.

Podle webu realizačního týmu stroj váží 2,3 tuny, přičemž rozpětí křídel je srovnatelné s Boeingem 747. Dokáže letět průměrnou rychlostí 75 kilometrů v hodině.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse Španělsko Egypt

Aktuálně se děje

8:55

V 77 letech zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy