Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solar Impulse 2 překonal Atlantik. Po více než šesti tisíci kilometrech přistál v Seville

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Sevilla - Solar Impulse 2 překonal Atlantický oceán a dnes přistál ve španělské Seville, let trval zhruba 70 hodin. Více než 6270 kilometrů unikátní stroj pilotoval Bertrand Piccard (58).

Z New Yorku se na 15. etapu cesty kolem světa dlouhou přes 6200 kilometrů vydal v pondělí. Jde o první přelet Atlantiku letounem na solární pohon.

Letadlo poháněné výhradně sluneční energií tak dokončilo významnou část obletu Země. Ve Španělsku se začne připravovat na trasu do Egypta a z něj pak na závěrečný úsek do Abú Zabí. Odtud se stroj vydal na cestu loni v březnu.

Piloti sedí v kabině o objemu 3,8 metru krychlových, která je dostatečně izolovaná, aby mohli čelit teplotním výkyvům pohybujícím se od plus 40 do minus 40 stupňů Celsia. "Po dlouhé noci s turbulencí a málem spánku vidím první paprsky denního světla," tweetoval dnes ráno Piccard ještě z letadla.

Zdroj: YouTube

Zatím nejdelší etapou obletu byla trasa z japonské Nagoji na Havaj. Měřila 6457 kilometrů a pětidenní let tehdy zajistil André Borschberg (63). Na Havaji měl Solar Impulse 2 téměř desetiměsíční pauzu, protože se řešily problémy s bateriemi. Původně se počítalo s tím, že celý oblet potrvá pět měsíců. Prvním dnem letu byl 9. březen 2015.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy