Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarský letoun Solar Impulse 2 přistál v Káhiře. Má před sebou poslední let

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Káhira - Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 dnes přistál v Káhiře. Ukončil tím 16. etapu své cesty kolem světa.

Předposlední část letu zahájil pilot André Borschberg v pondělí časně ráno ve španělské Seville. Přelet do egyptské metropole mu trval 48 hodin a 51 minut.

Letoun přistál po přeletu nad Středozemním mořem, pouští i egyptskými pyramidami v 07:11 SELČ na káhirském mezinárodním letišti.

Nyní švýcarský stroj na solární pohon čeká už jen závěrečná etapa do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kde loni v březnu svou cestu kolem světa zahájil. Kromě Borschberga se na projektu jako pilot po celou dobu podílí i další Švýcar Bertrand Piccard.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy