reklama

Britský bulvární server Express píše, že „východoevropské vláda odhalila plány, jak svým občanům dát pravomoc nosit zbraně, které by mohly být použity v případě útoku na teroristy“. Dodává také, že pokud ministerstvo plán prosadí, „budou občané dostávat profesionální právní poradenství, takže budou přesně vědět, co mají dělat v případě teroristického útoku a jak používat své zbraně“.

Server také cituje ministra vnitra Milana Chovance, který řekl, že změnu zákona zvažuje kvůli nedávným teroristickým útokům v „západní Evropě i jinde, které ve veřejnosti vyvolaly obavy o bezpečnost“. Připomíná také slova mluvčího rezortu, který dodal, že dodatek k ústavě nemá v úmyslu zavést „držení zbraní a střeliva jako základní právo v duchu druhého dodatku ústavy USA."

Stejná slova cituje také ruský server RT, který také přidává vyjádření českého ministerstva, podle kterého jsou „možnosti státních orgánů rychle a efektivně zabránit ztrátám a další škody během útoků omezeny“. Navíc poukazuje na slova Chovance, podle kterého Češi stále více žádají o zbrojní průkazy. „Pokud se situace v příštích měsících nezlepší, pak počet držitelů zbraní poroste,“ cituje RT Chovance.

Americký server CNS News také píše, že „vláda tvrdí, že zbraně v rukou občanů jsou nejlepší obranou proti teroru“. V té souvislosti CNS také připomíná, že „tento krok přichází navzdory pokračujícím požadavkům Evropské komise na přísnější kontrolu zákonů o zbraních v Evropě“.

Kromě toho upozorňuje, že Českem v roce 2015 otřásl případ masové střelby, kdy „63letý Zdeněk Kovář vypálil na skupinu 20 lidí, z nichž 8 zabil“. I když měl Kovář licenci k držení zbraně, měl na kontě několik přestupků. Panovaly také obavy o jeho duševní stav, připomíná souvislosti střelby v Uherském Brodě americké médium.