reklama

Prohraná válka s teroristy

Ofenzivy s cílem dobýt dvě velká zbývající města pod kontrolou džihádistů, Mosul a Rakku, se buď zastavily, nebo postupují pomalu, podotýká americký deník. Varuje, že IS tak má nadále potenciál uštědřit drtivé rány okolním zemím i cílům na Západě.   

"Především existuje důvod k obavám, že Irák a Turecko, cíle víkendových útoků, čelí nebezpečí, že fakticky prohrají svou válku s teroristy," píše Washington Post. Připomíná, že obě země minulý rok vyslaly své armády, aby ovládly území IS, přičemž zaznamenaly výrazné úspěchy. Avšak Iráku i Turecku v důsledku teroristických útoků i jejich vlastních kontraproduktivních opatření nyní hrozí politický, ekonomický i společenský kolaps, tvrdí prestižní server.    

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Irácké protiteroristické jednotky postupující Mosulem a američtí poradci a vzdušné síly, které je podporují, si zaslouží respekt za taktiku směřující k ochraně civilistů, zdůrazňuje úvodník. Deklaruje, že humanitární ztráty v dva a půl měsíce dlouhé bitvě jsou zatím malé ve srovnání s útokem na severosyrské Aleppo ze strany syrských, ruských a íránských sil.  

"Ale irácké jednotky zaznamenávají těžké ztráty a byť usilovaly o vítězství před koncem roku 2016, (irácká) vláda premiéra Hajdara Abádího tvrdí, že to může trvat několik dalších měsíců," upozorňuje washingtonský deník.

Navíc Abádího vláda zatím neplní své časté sliby, že bude usilovat o politické urovnání mezi iráckými náboženskými frakcemi, varuje úvodník. Poukazuje, že parlament v Bagdádu naopak přijal opatření, která nadále posilují nepřátelství mezi ši'íty vedeným kabinetem a sunnitskými a kurdskými představiteli.  

Existuje tak nebezpečí, že i po dobytí Mosulu bude v Iráku pokračovat sektářská válka, soudí Washington Post. Domnívá se, že by se mohla dokonce zintenzivnit, jak budou jednotlivé frakce soupeřit o kontrolu nad dobytými územími.

Hrozbou je i Erdogan

"Zdá se, že Turecko riskuje vlastní zhroucení navzdory - a kvůli - autoritářství prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana," pokračuje vlivný server. Poukazuje, že Erdogan, který se zásahu proti IS několik let vyhýbal, vyslal v roce 2016 do Sýrie vojska, ale očividně spíše se záměrem zabránit konsolidaci tamních Kurdy kontrolovaných oblastí než ve snaze pomoci dobýt Rakku.

Prezidentův brutální zásah proti Kurdům a dalším politickým protivníkům v Turecku polarizuje zemi a vráží klíny mezi jednotlivý skupiny, které by se měly spojit proti terorismu, deklaruje Washington Post. Odkazuje na kritiku některých liberálních Turků, že sobotní útok v istanbulském klubu Reina, sekulárním a kosmopolitním útočišti, přišel poté, co vládní náboženští představitelé kritizovali oslavy příchodu nového roku.

Je nicméně nadále pravděpodobné, že v roce 2017 uvidíme likvidaci samozvaného chalífátu IS coby územní jednotky, předpovídá úvodník. Dodává, že důležitější pro bezpečnost na Blízkém východě, stejně jako na Západě může být to, zda dojde k další destabilizaci Turecka a Iráku.   

"To bude záležet částečně na tom, zda IS dokáže pokračovat v organizaci devastujících teroristických útoků, jako byly ty z minulého víkendu," konstatuje prestižní deník. Za rozhodující faktor ale označuje především schopnost prezidenta Erdogana a premiéra Abádího realizovat konstruktivnější domácí politiku.