Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh na centralizaci bezpečnosti v Německu se setkal s odporem, kritika přichází hlavně z Bavorska

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziér nedávno přišel s návrhem na centralizaci bezpečnostních složek v Německu. Dnes přišla kritika tohoto plánu, protestuje především Bavorsko..

Podle de Maiziéra by systému kriminálních úřadů i civilní kontrarozvědky prospělo, kdyby se více centralizoval. V případě kontrarozvědky navrhuje dokonce, aby zaniklo 16 samostatných úřadů v každé spolkové zemi, a jejich pravomoci převzal Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který je celoněmeckou civilní kontrarozvědkou.

Návrhy kritizoval vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD), podle něhož by zdlouhavá reforma federálního uspořádání mohla vést k tomu, že se jednotlivé bezpečnostní úřady budou roky muset zabývat samy sebou, místo aby bojovaly proti zločincům a teroristům.

Ještě jednoznačněji se proti návrhu postavila bavorská vládní strana CSU. "Můžu vám říci jenom tolik: K rozpuštění bavorského úřadu na ochranu ústavy nikdy nedojde," řekl předseda bavorské vlády Horst Seehofer. Jeho strana požaduje spíše reformy evropské spolupráce a vytvoření společného seznamu lidí, od nichž může vycházet nebezpečí.

De Maiziérovy úvahy už odmítla i opoziční Levice a část zemských politiků jeho CDU, otevřeně se k ní naopak staví Zelení i kancléřka a šéfka křesťanských demokratů Angela Merkelová.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo Horst Seehofer

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy