Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezení migrace ve Slovinsku? Vláda připravila změny zákona

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Lublaň – Slovinsko připravilo některé změny, které se dotknou cizineckého zákona. Tamní vláda dnes kývla na návrh, díky kterému bude možné přijmout v krizové situaci na určitou dobu mimořádná opatření s cílem zastavit opakování vlny nekontrolované migrace. Vzniknout by také měla speciální instituce - Cizinecký úřad.

Vláda návrh hned postoupila parlamentu ke schválení v urychlením řízení. Oznámila ministryně vnitra Vesna Györkösová Žnidarová.

Politička také uvedla, že opatření, s nimiž předloha počítá, by měla být přiměřená naléhavosti situace. S jejich uplatněním se počítá pouze v případě „změny migrační situace, jež by mohla ohrozit veřejný pořádek a vnitřní bezpečnost země".

Agentury STA uvedla, že by je na návrh vlády vždy schvalovala dvoutřetinová většina všech členů Národního shromáždění, dolní komory parlamentu, na dobu šesti měsíců - platnost by ale mohla být opětným hlasováním prodloužena.

Ministryně Žnidarová v souvislosti s navrhovanými změnami uvedla, že Slovinsko by nezvládlo novou takovou migrační vlnu, která se zemí přehnala v roce 2015 a začátkem loňska. Rakousko a další západoevropské země přitom migrantům dveře zavírají.

Žnidarová také uvedla, že počet žádostí o udělení azylu se loni ve Slovinsku zpětinásobil proti předchozímu roku. Od ledna do listopadu jich bylo podáno 1170. Úřady z nich schválily 148 a dalších 230 ještě posuzují.

Slovinsko je nejmenším státem ležícím na takzvané balkánské migrační trase, po níž mířily za lepším životem do bohatších států Evropské unie statisíce uprchlíků i ekonomických migrantů z Blízkého východu, dalších asijských zemí i z Afriky.

Témata:  Slovinsko uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy