Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea poslala do vězení manažera VW

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Soul - Jeden z vedoucích pracovníků jihokorejské divize německého koncernu Volkswagen půjde na rok a půl do vězení. Trest dostal za falšování dokumentů o testech emisí a úrovně hluku, jehož cílem bylo získat potvrzení pro dovoz aut.

Úřady v Jižní Koreji už loni v srpnu vyměřily Volkswagenu za falšování dokumentů o testech emisí a úrovně hluku pokutu 17,8 miliardy wonů (380 milionů Kč). Zároveň nařídily pozastavit na jihokorejském trhu prodej většiny jeho modelů.

"Volkswagen tímto trestným činem, který způsobil vážnou sociální a ekonomickou újmu, podkopal svou důvěryhodnost globální značky," uvedl soud.

Manažer, jehož plné jméno text neobsahuje, byl podle soudu uznán vinným z falšování dokumentů, maření práce úřadů a porušení zákonů o životním prostředí.

Jižní Korea v kauze Dieselgate postupuje proti Volkswagenu poměrně tvrdě. Již předloni automobilku pokutovala částkou 14,1 miliardy wonů (301 milionů Kč). Loni v prosinci pak firmě vyměřila pokutu 37,3 miliardy wonů (797 milionů Kč) za klamavou reklamu týkající se emisí.

Témata:  dieselgate Volkswagen Jižní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy