Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura v Pobřeží slonoviny: Vojáci obsadili vstupy do města, bylo slyšet střelbu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto USA Today

Bouake - Ve druhém největším městě Pobřeží slonoviny Bouake vojáci v noci na dnešek odzbrojili policisty a obsadili vstupy do města. Byla slyšet střelba z ručních i těžkých zbraní. Ve městě zůstaly uzavřeny všechny obchody a školy.

Podle AFP se jedná o vzpouru bývalých rebelů, kteří byli přijati do armády a požadují, aby každý z nich dostal finanční odměnu 7600 euro (205.000 Kč) a domek.

Vojáci v noci na dnešek nejprve odzbrojili policisty a obsadili vstupy do města. Byla slyšet střelba z ručních i těžkých zbraní. Podle AFP se jedná o vzpouru bývalých rebelů, kteří byli přijati do armády a požadují, aby každý z nich dostal finanční odměnu nejméně 7600 euro (205.000 Kč) a domek. Vzpoura se podle úřadů již rozšířila do dalších měst, mezi nimiž ale oproti dřívějším zprávám není správní středisko země Abidžan. Nejsou hlášeni žádní zranění.

"Vojáci zaútočili na všech sedm komisařství a vybudovali barikády v centru města (Bouaké). Zablokovali veškerou dopravu. Vojáci zaujali postavení na několika strategických křižovatkách města a jezdí na motocyklech i v policejních automobilech," uvedl z místa dopisovatel AFP. Střelba začala kolem 02:00 (03:00 SEČ). Terčem útoku se stalo i policejní ředitelství.

V Bouaké dnes zůstaly uzavřeny všechny obchody a školy. "Měl jsem opravdu strach. Myslel jsem si, že přijdou k mému čerpadlu a vezmou si zdarma pohonné hmoty, jak to v podobných případech zpravidla dělají," řekl Koffi Raphaël, jehož čerpací stanice je nedaleko vojenského tábora, kde zazněla střelba z těžkých zbraní.

Úřady někdejší francouzské kolonie v západní Africe sdělily, že vzpoura se rozšířila i do měst Daloa v centrální části státu a Korhogo na severu země. "Ve městě Daloa pochodují těžce vyzbrojení vojáci, bezpečnostní síly opustily své posty," řekl agentuře AP jeden z místních obyvatel. "Máme strach, ukrýváme se doma," svěřil se jeden z obyvatel města Bouaké. Vojáci ale podle něj zatím střílejí jen do vzduchu.

"Měl jsem opravdu strach. Myslel jsem si, že přijdou k mému čerpadlu a vezmou si zdarma pohonné hmoty, jak to v podobných případech zpravidla dělají," řekl Koffi Raphaël, jehož čerpací stanice je nedaleko vojenského tábora, kde zazněla střelba z těžkých zbraní.

Témata:  Pobřeží slonoviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.