reklama

Ferozíová se provdala za pilota ze stejné jednotky, která podporuje afghánské pozemní síly v boji s Talibanem. "Když mám na sobě uniformu, tak jsem na sebe jako na ženu velmi hrdá," řekla Ferozíová, když se na kábulské letecké základně připravovala na let. Létá s letounem Cessna 208 Caravan, který afghánská armáda využívá pro přepravu vojáků.

Šestnáct let od pádu režimu Talibanu po invazi vojsk vedených Spojenými států v roce 2001 se afghánské ženy snaží zvýšit své zastoupení v parlamentu, vládě i armádě. Nadále se však setkávají s odporem velmi konzervativní afghánské společnosti.

Když byla Ferozíová ještě dítě, opustila její rodina domov v Kábulu. K útěku do sousedního Pákistánu ji v devadesátých letech donutila občanská válka. Po pádu Talibanu se Ferozíová s rodinou vrátila do vlasti.

Na střední škole Ferozíová viděla televizní reklamu, která vyzývala afghánské ženy, aby vstoupily do armády. Po dokončení studia se zapsala do vojenské akademie, aby mohla pracovat ve vojenských komunikacích.

Se svým manželem kapitánem Džauádem Nadžáfím se poprvé setkala při výcviku na letišti v západní provincii Herát. Vzali se před dvěma lety a on ji od té doby v její práci podporuje.

V afghánském letectvu jsou nyní jen dvě pilotky, pět afgánských žen v této chvíli ale prochází výcvikem.

V roce 2013 se kapitánka Nílúfar Rahmáníová stala první afghánskou pilotkou za více než 30 let. Podle zástupce mluvčího afghánského ministerstva obrany, generála Mohammada Radmáníše, je v 195.000členné afghánské armádě 1800 žen. Afghánská armáda, kterou podporují USA a NATO, chce podle generála v příštích sedmi letech zvýšit zastoupení žen až na deset procent.