Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná schůzka v Praze? Rusové prý můžou kompromitovat Trumpa

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americké tajné služby předložily podle zpravodajské stanice CNN minulý týden budoucímu prezidentovi Spojených států Donaldovi Trumpovi tajné dokumenty s informacemi o tom, že ruské tajné služby tvrdí, že na něj sesbíraly kompromitující materiály osobní i finanční povahy. Trump dnes na twitteru ve zjevné narážce na informace zveřejněné CNN napsal, že jde o "politický hon na čarodějnice".

Nepodložené informace o údajných kompromitujících materiálech v rukou ruských tajných služeb předložili američtí zpravodajci podle CNN minulý týden jak Trumpovi, tak současnému prezidentovi Barackovi Obamovi jako součást dokumentů, které se týkaly údajných zásahů Moskvy do loňských amerických prezidentských voleb.

Podle CNN americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nyní prověřuje důvěryhodnost těchto tvrzení, které jsou údajně založeny hlavně na informacích z ruských zdrojů. Američanům je prý dodal bývalý zaměstnanec britských tajných služeb, kterého považují za důvěryhodného. Najmout ho měli Trumpovi republikánští straničtí rivalové a poté Demokratická strana. FBI se podle agentury Reuters odmítla ke zprávě CNN vyjádřit.

"Falešné zprávy - naprostý politický hon na čarodějnice," napsal Trump na twitteru ve zjevné reakci na informace zveřejněné CNN. Vzápětí retweetoval příspěvek svého právníka Michaela Cohena, který na sociální síti zveřejnil fotografii amerického pasu a text: "Nikdy v životě jsem nebyl v Praze." Cohen tak reagoval na obvinění, že se v srpnu loňského roku tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt a "ke vzájemnému prospěchu" pak vyměňoval informace.

Dokumenty o údajných ruských hackerských útocích Obamovi a Trumpovi minulý týden předložili čtyři zástupci amerických zpravodajských služeb: šéf amerických rozvědek James Clapper, ředitel FBI James Comey, ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan a ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers.

Podle zdroje ze zpravodajských služeb citovaného CNN zahrnuli představitelé služeb tvrzení Rusů o kompromitujících materiálech do zprávy, aby Trumpa upozornili na spekulace, která v souvislosti s jeho osobou v prostředí tajných služeb, ale i Kongresu a vlády kolují.

Podle tajných služeb kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby ve Spojených státech, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou.

Trump se americkým prezidentem stane 20. ledna. V minulosti se často vyslovoval pro zlepšení vztahů s Ruskem. Budoucí šéf Bílého domu se netajil ani obdivem k samotnému ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Také ruská hlava státu po Trumpově vítězství v prezidentských volbách uvedla, že chce s novou vládou USA vést "partnerský dialog".

Témata:  FSB Tajná služba Spojených států amerických Donald Trump

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy