reklama

Le Pen se dlouhodobě vymezovala proti americké a evropské kritice Putina a Ruska za jeho angažmá v Sýrii a na Ukrajině. Když EU uvalila na Rusko tvrdé sankce v roce 2014, strana Le Pen, Národní Fronta, si vypůjčila 9 miliónů € z první česko-ruské banky v Moskvě. Tento úvěr vedl k obvinění, že Rusko pomáhá financovat krajně pravicovou strana, která byla odmítnuta bankovními institucemi ve Francii díky svým historickým vazbám na myšlenku bělošské nadřazenosti a antisemitismu. „ Je to absolutně skandální situace. Je to v podstatě nespravedlivé," komentovala Le Pen rozhodnutí bank.

Doposud se nicméně neobjevil žádný důkaz, že by se Rusko snažilo ovlivňoval francouzské prezidentské volby v takové míře, v jaké mělo podle amerických zpravodajských služeb ovlivňovat ty americké. Podle Time se ale Rusko ani nemusí snažit. Vítězství Donalda Trumpa ukázalo, že i velmi nacionalističtí, krajně pravicoví kandidáti mohou uspět v prezidentských volbách. Jako Trump i Le Pen se profiluje jako osoba bojující a kritizující zavedený establishment. Jako Trump, i Le Pen věří, že současný svět sestává z množství suverénních států, z nichž každý má svůj vlastní hlas. Jedná se o myšlenku, píše Time, kterou zvláště prosazuje Vladimír Putin.

Putin i Le Pen považují za ukončenou éru, kdy, kdy USA a EU tvořily jednotné západní vedení založené na společných hodnotách a dohlížejí na svět. Le Pen je jednou z nejhlasitější odpůrkyní EU (ačkoliv sama je členku Evropského parlamentu), kterou činí odpovědnou za hospodářskou krizi v Evropě. „ Demokracie v EU již neexistuje," řekla v pátečním rozhovoru novinářům. Její odpor vůči Bruselu dokonale vyhovuje Putinovi, který neskrývá své pohrdání EU.

Souhlasit s Putinem je prospěšné i pro Le Pen. „ Stranit někomu jako Putin slouží širšímu proti-establishmentskému postoji. Putin sám sebe etabloval jako naprostou proti-západní, proti-establishmentskou postavu," říká Alina Polyakova, vrchní analytička Atlantické rady (Atlantic Council) ve Washingtonu. Donald Trump získával body mimo jiné na tom, že usiloval o restart pochroumaných vztahů USA A Ruska – a z téhož by mohla těžit i Le Pen, která pozitivně hodnotí schopnost Ruska dělat vlastní rozhodnutí na základě národní suverenity.

Ze strany Ruska lze též nalézt vřelý postoj vůči Národní Frontě. Andrei Isaiev, zástupce ruské Dumy, byl zachycen v dokumentu stanice Canal + z roku 2015, jak říká, že myšlenky Národní Fronty jsou velmi zajímavé. „Vladimir Putin je otevřený dialogu se všemi evropskými silami usilujícími o dialog s Ruskem. [Národní fronta] je jednou z těchto hlavních sil," řekl. Podle nedávného průzkumu agentury YouGov se Francouzi spíše obávají teroristického útoku než Ruska. Le Pen řekla, že by ráda posílila spojenství mezi USA, Francií a Ruskem v boji proti terorismu.

Nicméně, Le Pen není jediným želízkem v ohni, který ve francouzských prezidentských volbách Rusko má. Hlavní konkurent Le Pen, François Fillon, jako Putin stojí za konzervativními křesťanskými hodnotami a je odpůrcem těch „novot", které do nich nezapadají – jako jsou gay svazky nebo potraty. Přesvědčený katolík se zná s Putinem přes deset let a dal jasně najevo, že bude usilovat o užší spojenectví s Ruskem. V listopadu Fillon řekl, že nepřátelství mezi Francií a Ruskem je „absurdní" a akorát nahnalo Rusko do náruče Číny, a tím oslabilo roli Evropy ve světě.

Ačkoliv Fillon není tak vyhroceným kritikem EU jako Le Pen, i on nicméně zastává jistý euroskepticismus. Podle The Globalist jsou jeho názory na EU plné kontradikcí a ne zcela jasné. Na jednu stranu Fillon navazuje na proti-EU tendence, které se znásobily po Brexitu, a chce Francii učinit více nezávislou na EU. Na druhou stranu navrhuje jakousi verzi evropského federalismu. Podle The Globalist tyto kontradikční náhledy jsou dané snahou Fillona oslovit jak euroskeptické, tak levicové voliče.

Nicméně, jeho překvapivé vítězství v primárkách jeho strany mohlo změnit kalkul ruského prezidenta, domnívá se Time. Loni Le Pen usilovala o další půjčku 27 miliónů od moskevské banky pro svou prezidentskou kampaň. Tentokráte ale nic nedostala. Le Pen se tak nachází v situaci, kdy nutně potřebuje finanční prostředky. Nicméně, pro Putina jsou oba kandidáti vítězstvím tak jako tak. Skrze ně se mu otevře další evropská země, ve které Putin bude mít hodnotného politického spojence.