Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kypru svítá nová naděje? Protistrany si vyměnily dokumenty týkající se kontroly ostrova

Kypr, ilustrační foto
Kypr, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva - Předáci rozděleného Kypru si dnes vyměnili mapy vyznačující zóny, které by v zamýšlené federaci měly být pod kontrolou kyperských Řeků a kyperských Turků.

Jedná se o historický krok, první podobnou výměnu po desetiletích vyjednávání o sjednocení ostrova, uvedla agentura AP.

Mapy byly uloženy do trezoru ženevského sídla OSN, které organizuje rozhovory o sjednocení tohoto středomořského ostrova. Navržené mapy jsou ukryty, protože jsou velmi citlivé s ohledem na to, že ukazují, kolik lidí by se mělo přestěhovat, tedy podle AP relativně rychle přijít o své domovy a majetky.

"To není konec cesty. To je začátek jednávání o velmi důležité kapitole kyperského problému," řekl kyperský prezident Nikos Anastasiadis, který zastupuje řeckou většinu. Kdy se o mapách začne jednat, se teprve dohodne se severokyperským vůdcem Mustafou Akincim, který reprezentuje menšinové Turky.

Rozhovory se v listopadu 2016 dostaly do slepé uličky, protože se obě znepřátelené strany nedokázaly shodnout v územních otázkách. Hned v prosinci se ale dohodly, že v lednu 2017 v Ženevě obnoví rozhovory o sjednocení formou federace.

Témata:  Kypr Řecko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy