Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii a Španělsko zasáhla ptačí chřipka, nemocní jsou divocí ptáci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Madrid/Řím – Ptačí chřipka už se objevila i v Itálii a v Řecku. Vysoce nakažlivý virus ptačí chřipky, který se začátkem roku objevil i ve střední Evropě včetně Česka, objevili veterináři u divokých ptáků.

Zatímco Itálie dnes nahlásila vůbec první případ viru H5N8 u divoké kachny, Španělsko objevilo dvě mrtvé husy nakažené touto chorobou, uvedla agentura Reuters.

Španělské ministerstvo zemědělství uvedlo, že virus se našel u hus, které byly nalezeny v autonomní oblasti Kastilie a León na severu země. Úřad proto nařídil provést podrobné kontroly drůbeže v chovech v této oblasti.

Německo už kvůli chorobě vybilo desítky tisíc kusů drůbeže a před týdnem ohlásilo po deseti letech první případ i Česko, kde od té doby veterináři nechali utratit 10.000 ptáků především na Jižní Moravě.

Témata:  ptačí chřipka Itálie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy