Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci jsou bezradní. Migranti prý objevili další trik, jak si zajistit azyl v Evropě

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Britské úřady se obávají, že migranti lžou v žádostech o azyl, aby si zajistili, že v zemi budou moci zůstat. Britský list The Sun například poukazuje, že dramaticky vzrostl počet žádostí, ve kterých migranti tvrdí, že by v domovské zemi byli ohrožení kvůli své menšinové sexuální orientaci.

Počet migrantů žádajících o azyl v Británii kvůli své sexualitě vzrostl o 450 procent v průběhu posledních pět let, což vyvolává obavy, že se některé tyto žádosti nezakládají na pravdě. V roce 2009 požádalo méně než 200 lidí o azyl z důvodu, že by jejich životy mohly být v jejich vlasti v ohrožení kvůli tomu, že jsou lesby, gayové, bisexuálové nebo transgender osoby. Do roku 2014, kdy byly zveřejněny zatím poslední statistiky. však tento počet vzrostl na 1115 lidí, píše list The Sun.

Většina žadatelů za těchto pět let pochází z Pákistánu (748). Ve stejném období o azyl požádalo také 112 Jamajčanů, 343 Nigerijců a 88 Ghaňanů, kteří se odkazovali na to, že patří k LGBT komunitě. Zákon v Pákistánu určuje jako trest za homosexualitu buď 100 ran bičem nebo smrt ukamenováním, v závislosti na tom, zda je daná osoba v manželství nebo ne.

Konzervativní poslanec David Burrows tvrdí, že prudký nárůst je způsoben rozhodnutím Nejvyššího soudu z roku 2010, které de facto zakázalo úřadům takové žádosti zamítat. „Výzvou pro ministerstvo vnitra a žadatele o azyl je prokázat jejich sexualitu," řekl.

Jak ale list píše, panují zároveň obavy, že někteří migranti mohou o své sexualitě lhát, aby mohli zůstat ve Velké Británii. Plakáty nalezené u vchodu do dnes již neexistujícího uprchlického tábora Džungle Calais v létě roku 2015, psané v angličtině a arabštině, nabízely poradenství pro migranty, kteří se snaží žádat o azyl ve Velké Británii. Součástí tohoto návodu byla rada, aby si žadatelé o azyl „připravili svůj příběh dobře už od začátku" a aby se ujistili, že jejich „příběh je v souladu s pravidly Velké Británie“.

Plakáty dále vyzývaly migranty, aby si vybrali „kategorii", která by dokázala, že by byl jejich život ohrožen, pokud by se vrátili do vlasti. Konkrétně byly uvedeny možnosti - „rasa a náboženství" a „být gay v některých zemích".

Témata:  uprchlíci homosexuálové Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy