Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stydím se za to, co dělám pro peníze, ale povím vám to. Migrant zveřejnil svůj příběh

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – „Stydím se za to, co dělám pro peníze, ale povím vám to.“ Právě tak začíná příběh afghánského uprchlíka, který žije v Řecku. Asi dvacetiletý Mahmúd vzpomíná, jak po příjezdu do Evropy vůbec nikoho neznal. „Život byl velmi obtížný a stále ještě je. Nemám domov, takže jsem spal každou noc v parku. Měl jsem jen dvě možnosti, když jsem přišel – stát se zlodějem nebo drogovým dealerem,“ vysvětluje Mahmúd. „Ale já nejsem ten typ člověka.“

Přiklonil se proto k druhé možnosti. „Tou bylo zůstat v parku a mít sex se staršími muži, nebo někým… asi za pět nebo deset eur,“ vysvětluje mladík pro Al Jazeeru. Jediným jeho útočištěm je levný stan, která sdílí s íránským žadatelem o azyl. Peníze za sex mu podle jeho slov stačí na pokrytí denních potřeb, hlavně jídla. Nic ale neušetří.

O své „práci“ hovoří s lítostí, přesto prý nevidí cestu ven. „Je to můj jediný zdroj peněz. Udělal jsem chybu a teď jsem hluboko ve s*ačkách,“ říká otevřeně. Není ale sám. Park Pedion Areos se stal centrem ilegální mužské prostituce. Často se v něm za peníze nabízí uprchlíci mladší než 15 let.

Řecko má přísné zákony regulující prostituci. Prostitutky se musí zaregistrovat, být ve věku nad 18 let, mít trvalý pobyt v Řecku a pracovat v licencovaném bordelu. Navzdory tomu Al Jazeera uvádí, že ilegální pouliční prostitutky, z velké části migranti a uprchlíci, podle odhadů převyšují počet licencovaných prostitutek v poměru 20 ku jedné. Licencované prostitutky musí jednou za čtrnáct dní absolvovat sexuální zdravotní prohlídky a mají bezplatný přístup k léčbě sexuálně přenosných nemocí. Nelicencované pouliční prostitutky a prostituti jako Mahmúd ne. 

Novinář Al Jazeery popisuje, jak se u velké sochy krále Konstantina leží použité kondomy a kolem nich i tělní tekutiny. Většinu prostitutů tvoří Albánci, Bulhaři a Rumuni. To je i případ Nena, bulharského Roma, který do země přišel před osmi lety, Od té doby „pracuje“ v parku. „Hodně lidí nenávidí tuto práci, nechtějí tady být," říká. „Pro mě je to OK. Nemám s ním problém. Jen ty peníze nejsou dobré,“ vysvětluje.

„Jejich hlavním problémem je, že nemají peníze, ať už na jejich každodenní život nebo na platbu pašerákům," vysvětluje Kenneth Hansen, ředitel neziskové organizace, která provozuje útulek pro nezletilé osoby bez doprovodu v blízkosti parku. „Někteří z nich říkají, že mají sex s muži, aby měli peníze a mohli si koupit nový telefon," říká. „Jeden kluk nám řekl, že měl sex se dvěma muži a dostal pět eur, aby si mohl koupit cigarety. Další nám řekl, že měl sex s mužem, aby měl peníze na sex se ženou."

Tassos Smetopoulos, dobrovolník, který organizuje týdenní darování potravin v parku, vysvětluje, že se ceny za služby hodně liší. „V Pedion Areos to začíná od pěti eur a jede až 200 eur. Někteří klienti řeknou chlapcům: OK, můžete přijít do mého bytu, budeme mít klid. Někteří moji přátelé tam budou taky. Můžeš zůstat přes noc. Něco takového může stát až 200 eur. Záleží na tom, co chtějí a co chlapci přijmou,“ vysvětluje dobrovolník.

Mahmúd z rodného Afghánistánu odešel s celou rodinou. Nejprve do Íránu. Tam ale jeho rodina žila v bídě. Po pěti letech školní docházky musel sám začít pracovat, aby živil rodinu. Když mu bylo 15 let, odešel kvůli pracovní příležitosti o Turecka, rodinu ale nechal v Íránu. Pět let pracoval na stavbě a šetřil na cestu do Řecka.

V Evropě prý ale nenašel takovou příležitost, v jakou doufal. Několikrát se podle svých slov snažil nelegálně dostat do Itálie v kamionu, ale bez úspěchu. Pokoušel se také získat legální azyl v Řecku. „Ale nejde to, je to velmi těžké. Mnohokrát jsem byl na azylovém úřadu, ale nikdy jsem neabsolvoval žádnou schůzku. Vždycky říkají, že musím čekat,“ popisuje

Dvakrát týdne si podle svých slov půjčuje mobil od kamaráda, aby se mohl spojit se svou rodinou. O svém skutečném životě v Aténách jim ale pravdu neřekl. „Říkám jim, že Atény jsou dobré město s milými lidmi, ale ve skutečnosti je to, jako kdyby ho někdo infikoval špínou," říká.

Témata:  uprchlíci Řecko prostituce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy