Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příbuzní atentátníků údajně dostávají po jejich smrti odměnu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Francouzské orgány potvrdily identitu jednoho z mužů, který v listopadu 2015 při teroristickém atentátu zaútočil u Stade de France v Paříži. S odkazem na odtajněné dokumenty to píše list Le Parisien .

Podle zprávy ze začátku roku 2016 zpravodajské služby věří, že jedním z útočníků byl Ammar Mansour Ramadan Mohamad al-Sabaawi, Íránec pocházející z oblasti Mosulu. Údajně však na cestách po Evropě používal falešný syrský pas.

Úřady také věří, že Islámský stát, který se přihlásil k zodpovědnosti za útok, zaplatil al-Sabaawiho rodině asi 5 tisíc dolarů (asi 126 tisíc korun) a stádo ovcí. Tuto odměnu příbuzní údajně dostali až po jeho smrti.

Vyšetřovatelé nedokázali potvrdit al-Sabaawiho je věk, ale věří, že mu bylo dvacet let. Používal falešnou syrský pas, který byl nalezen poblíž francouzského stadionu po útocích, do Evropy se údajně dostal jako uprchlík přes řecký ostrov Lesbos v říjnu 2015.

Al-Sabaawi se pokoušel se dostat na stadiónu během fotbalového utkání mezi Německem a Francií, ale byl mu odepřen vstup. Proto nakonec odpálil bombu poblíž vchodu a zabil sebe i další osobu.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy