Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nahradí Tuska v čele Evropské rady Hollande? Média něco naznačila

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Web deníku Le Parisien dnes uvedl, že končící francouzský prezident François Hollande touží nahradit Donalda Tuska ve funkci stálého předsedy Evropské rady. Jeho šance na získání postu jsou však nízké.

Hollandeovi stoupenci uvítali s nadšením jeho pondělní ostrou reakci na výroky Donalda Trumpa, který kritizoval Evropskou unii. "Evropa nepotřebuje rady zvenčí, aby se jí říkalo, co má dělat," prohlásil Hollande.

"Svou reakcí se již vrhl do role (šéfa Evropské rady)," usmíval se podle deníku jeden z blízkých spolupracovníků prezidenta. Jiný z nich ale připouští, že to bude těžké, protože za nového šéfa rady se musí postavit většina členských zemí, v nichž převažují pravicové vlády.

Hollandeovi naopak nahrává to, že nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i Tusk pocházejí ze stejného politického uskupení evropských lidovců.

Tuskův mandát končí koncem května. Hollande se neuchází o druhý prezidentský mandát a o jeho nástupci se rozhodne ve druhém kole prezidentských voleb 7. května.

Témata:  François Hollande Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy