Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Astany jsme k hovorům o Sýrii přizvali i Washingon, oznámil Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Damašek/Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Moskva na syrské mírové rozhovory pozvala také Spojené státy. Rozhovory mají začít v kazašské metropoli Astaně 23. ledna a proti americké účasti v minulých dnech vznesl námitky Írán. 

Jednání zprostředkovalo Rusko, Turecko a také Írán. Pozvánku na jednání dostal i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Syrský prezident Bašár Asad dnes sdělil, že Damašek očekává, že se bude jednat hlavně o příměří a distribuci humanitární pomoci. Zda dojde i na politická jednání, podle Asada není jisté, protože stále není jasné, kdo přesně se rozhovorů zúčastní.

Asadova vláda ve středu oznámila, že její delegaci povede vyslanec při OSN Bašár Džaafarí a že v ní budou i zástupci armády. Opozice svou delegaci stále sestavuje. Mají v ní být i zástupci skupin bojujících proti Asadovu režimu. Cílem jednání s „teroristickými skupinami" je podle Asada příměří a diskuse o tom, jak opoziční skupiny zapojit do dohody o usmíření.

Příměří v Sýrii platí od 30. prosince, netýká se teroristických skupin a boje na několika místech trvají.

Do Astany byl pozván také zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který v Kazachstánu povede tým expertů OSN. Jak zmocněnec již dříve uvedl, doufá, že rozhovory povedou k podpoře plánovaných jednání o Sýrii pod záštitou OSN, která se mají od 8. února konat v Ženevě.

Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland upozorňuje, že na sebe Rusko, Turecko a Írán, kteří jsou garanty současného příměří, vzaly nesmírnou zodpovědnost. Dodal, že navzdory „ukončení nepřátelských akcí" se pomoc k lidem, kteří to nejvíce potřebují, stále nedostává. Obě válčící strany podle něj dělají všechno pro to, aby zabránily tomu, že se pomoc dostane k ženám, dětem a zraněným z té druhé strany.

Témata:  Syrská krize Rusko Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy