Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety v Sýrii: V provincii Halab zemřelo 40 radikálů

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - V Sýrii sice platí od 30. prosince příměří, netýká se ale radikálních skupin. Při čtvrtečním náletu v provincii Halab přišlo o život přes 40 členů Fronty dobytí Sýrie, napojené na Al-Káidu. Podle Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) není zatím jasné, čí letadla útočila.

Fronta dobytí Sýrie, původně působící pod názvem fronta An-Nusra, bojuje hlavě na severu Sýrie, v Idlibu a Halabu. V oblasti podle agentury AFP působí jak ruské letectvo, tak letadla mezinárodní koalice vedené USA.

Bojuje se také u Damašku, v provincii Dajr az-Zauru a rovněž v Palmýře. Podle státní televize v tomto historickém městě členové Islámského státu (IS) poničili část římského divadla. IS Palmýru dobyl v roce 2015, přišel o ni loni na jaře a pak v prosinci se do města vrátil.

V pondělí začnou v Kazachstánu syrské mírové rozhovory, na nichž budou zástupci syrské vlády a armády a také opozice. Zprostředkovalo je Rusko, Turecko a Írán. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že, rozhovory považuje za důležitý krok k přípravě jednání, jež se mají konat později v Ženevě. Lavrov také řekl, že je Rusko připraveno jednat i se Spojenými státy. Rusko ve čtvrtek oznámilo, že americké zástupce do Astany přizvalo.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy