reklama

"Trumpova vláda bezpochyby roznítí mnoho 'požárů' na svém prahu i po celém světě. Počkejme a uvidíme, jak to zahýbe s Čínou," poznamenal list v komentáři. Dá se také čekat, že americká vláda ve snaze přimět podniky k návratu svých továren z Číny do USA využije vztahů s Tchaj-wanem jako trumf při vyvíjení obchodního tlaku na Čínu.

Nezávislý komentátor Čang Li-fan si povšiml kontrastu mezi Trumpovým zaměřením na domácí témata a důrazem čínského prezidenta Si Ťin-pching na mezinárodní spolupráci. "Dosud není jasná politika nové americké vlády vůči Číně. Trump bude přistupovat k Číně jako podnikatel, a to zejména v hospodářských jednáních," odhadl.

V Jižní Koreji si podle agentury AP dělají starosti, zda Trump nepožádá Soul, aby nesl větší díl z nákladů na setrvání amerických jednotek v zemi. Anglojazyčný list JoongAng Daily nicméně v úvodníku označil za "štěstí" Trumpův odhodlaný postoj vůči severokorejským jaderným zbraním.

Předák mexické konzervativní opozice Ricardo Anaya Cortes vyzval "k jednotě všech Mexičanů vůči protekcionistické a demagogické řeči" a "proti zbytečné zdi (na hranicích), proti deportacím (přistěhovalců) a proti blokádě investic".

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zareagoval na Trumpa třemi tweety: gratulací k inauguraci, výzvou k poctivému dialogu, jakož i ujištěním, že vztahy s novou vládou USA se budou řídit "suverenitou, národním zájmem a ochranou Mexičanů".