Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Když se na vás prezident USA naštve, budete mít problém. Europoslanci hodnotí Donalda Trumpa

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Moskva/Brusel - Ruský server RT oslovil některé poslance Evropského parlamentu z populistických stran. Zajímalo jej, jak se dívají na budoucnost vztahů Evropské unie a USA. podle nich nastává nová, lepší spolupráce.

„Vztahy EU s Donaldem Trumpem zaznamenají velký posun," říká Beatrix von Storchová, německá europoslankyně a místopředsedkyně Alternativy pro Německo. „Vkládám velké naděje do dobrých vztahů s USA. Chce to, co my, náš národ na prvním místě. A i když chceme společný trh v rámci Evropské unie, to vše je v souladu s plánem nově zvoleného prezidenta Trumpa,“ řekla pro RT.

Podle europoslance britské strany UKIP Raye Fince „mají v tuto chvíli politické elity problém, protože strávily celou dobu kritikou Donalda Trumpa“. „A stejně jako brexit, ani o tomto si nemyslely, že někdy nastane,“ domnívá se. „V příštích několika měsících budou muset jíst hodně skromný koláč. Protože v případě, že se na vás prezident USA naštve, budete mít problém,“ dodal Finch.

Janice Atkinsonová, britská europoslankyně, také srovnává Trumpa a jeho prezidentství s brexitem. „Je to nová realita. Brexit vyvolal zemětřesení v Evropě a zvolení Trumpa je brexit doplněný jadernou hlavicí,“ tvrdí. Připomněla také, že francouzská prezidentská kandidátka vůdkyně pravicové Národní fronty strany Marine Le Penová si vede dobře v průzkumech veřejného mínění. „Itálii čekají všeobecné volby, Německo čekají všeobecné volby. Nastane nový pořádek,“ řekla.

„Byla jsem tento týden v Evropském parlamentu. Tam je úhlavním nepřítelem Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér a lídr skupiny ALDE. Má svou armádu EU; je zoufalý, touží po nasazení vojáků. Říká: Musíme zastavit agresora na našich hranicích. Ale kdo je ten agresor? Nejsou to nelegální přistěhovalci ani džihádisté, kteří proklouzávají. Je to Rusko, o kterém mluví. To je děsivá část toho být v Evropském parlamentu. Ale s novým světovým pořádkem v Americe, v Evropě, ve Velké Británii, myslím, že můžeme učinit Evropu opět skvělou,“ dodala Atkinsonová pro RT.

Franco Frattini, bývalý italský ministr zahraničí, očekává, že ve vztazích mezi EU a USA s Donaldem Trumpem jako prezidentem změny nenastanou. „V Evropě jsou různé představy o zahraniční politice, evropské politice prezidenta Trumpa. Můj dojem však je, že nakonec bude zachováno tradiční a historické spojenectví mezi USA a Evropou,“ myslí si.

„Nevidím žádné velké problémy s výjimkou některých členských států Evropy, které se možná bojí, že je prezident Trump nechá v nebezpečné situaci tváří v tvář ruské agresi. Zdá se mi ale, že tu není problém s agresí Ruské federace. Všechny členské státy Evropy by měly být klidné a tiché a přijímat plody spolupráce s novým prezidentem Spojených států,“ dodal.

Témata:  Donald Trump europoslanci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy